Grilovat avokádo se může opravdu zdát zvláštní, ale věřte, že to rozhodně stojí za to. Toto grilované guacamole s parmezánem a bazalkou je úžasnou teplou bylinko-sýrovou pomazánkou, díky které začnete vnímat avokádo ve zcela novém světle. Tento recept se pochopitelně hodí především pro čas letního zahradního grilování.
Čas na přípravu: 20 minut
Hotovo za: 15 minut
Suroviny
- 3 zralá a současně pevná avokáda
- 3 lžíce olivového oleje
- Čerstvá šťáva a kůra z 1 citronu
- 1 velký nasekaný stroužek česneku
- 1/4 hrnku nahrubo nasekaných lístků bazalky
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
- Připravte si naplno rozpálený gril (neměli byste být schopni nad tím udržet ruku déle než několik málo sekund). Pakliže nemáte k dispozici gril, lze využít i sporák a grilovací pánev.
- Avokáda rozpulte, vypeckujte, oloupejte a dejte do přiměřeně velké mísy. Pokapejte 1 lžící olivového oleje a veškerou citronovou šťávou. Dochuťte solí a pepřem.
- Povrch grilu nebo grilovací pánve potřete lehkou vrstvou oleje, aby se avokádo nelepilo.
- Avokáda položte na gril rozříznutou stranou dolů a grilujte, dokud nezačnou karamelizovat (to by mělo trvat zhruba 2 minuty). Otočte je a grilujte i z druhé strany další dvě minuty.
- Vezměte avokáda z grilu a ihned je vložte zpět do mísy, ve které je rozmačkejte vidličkou nahrubo.
- Vmíchejte zbytek olivového oleje, citronovou kůru, česnek, bazalku a parmezán a dochutit solí a pepřem.
- Podávejte ideálně ihned, dokud je ještě teplé.
Štítky grilované guacamole s parmezánem a bazalkou
Avokádo, olivový olej, citron, česnek, bazalka, parmazán, sůl, pepř
Vyzkoušejte také jiné recepty
Přichystat byste si mohli kupříkladu také guacamole s pomerančem, krémové či mango-avokádové.
Výživové údaje grilované guacamole s parmezánem a bazalkou
6 porcí v rámci tohoto receptu
Údaje pro jednu porci | |||
Kalorie |
313 |
||
Množství |
% DDD |
||
Tuky |
29,6 g |
38% |
|
Nasycené tuky |
7,1 g |
36% |
|
Cholesterol |
10 mg |
3% |
|
Sodík |
136 mg |
6% |
|
Sacharidy |
10 g |
4% |
|
Vláknina |
6,8 g |
24% |
|
Cukry |
1,5 g |
– |
|
Proteiny |
6,5 g |
– |
|
Vápník |
140 mg |
11% |
|
Železo |
1 mg |
4% |
|
Draslík |
503 mg |
11% |