Grilované guacamole s parmezánem a bazalkou

By | 27.4.2015

Grilovat avokádo se může opravdu zdát zvláštní, ale věřte, že to rozhodně stojí za to. Toto grilované guacamole s parmezánem a bazalkou je úžasnou teplou bylinko-sýrovou pomazánkou, díky které začnete vnímat avokádo ve zcela novém světle. Tento recept se pochopitelně hodí především pro čas letního zahradního grilování.

Grilované guacamole s parmezánem a bazalkou

Čas na přípravu: 20 minut

Hotovo za: 15 minut

Suroviny

  • 3 zralá a současně pevná avokáda
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Čerstvá šťáva a kůra z 1 citronu
  • 1 velký nasekaný stroužek česneku
  • 1/4 hrnku nahrubo nasekaných lístků bazalky
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř




Postup

  1. Připravte si naplno rozpálený gril (neměli byste být schopni nad tím udržet ruku déle než několik málo sekund). Pakliže nemáte k dispozici gril, lze využít i sporák a grilovací pánev.
  2. Avokáda rozpulte, vypeckujte, oloupejte a dejte do přiměřeně velké mísy. Pokapejte 1 lžící olivového oleje a veškerou citronovou šťávou. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Povrch grilu nebo grilovací pánve potřete lehkou vrstvou oleje, aby se avokádo nelepilo.
  4. Avokáda položte na gril rozříznutou stranou dolů a grilujte, dokud nezačnou karamelizovat (to by mělo trvat zhruba 2 minuty). Otočte je a grilujte i z druhé strany další dvě minuty.
  5. Vezměte avokáda z grilu a ihned je vložte zpět do mísy, ve které je rozmačkejte vidličkou nahrubo.
  6. Vmíchejte zbytek olivového oleje, citronovou kůru, česnek, bazalku a parmezán a dochutit solí a pepřem.
  7. Podávejte ideálně ihned, dokud je ještě teplé.

Štítky grilované guacamole s parmezánem a bazalkou

Avokádo, olivový olej, citron, česnek, bazalka, parmazán, sůl, pepř

Vyzkoušejte také jiné recepty

Přichystat byste si mohli kupříkladu také guacamole s pomerančem, krémové či mango-avokádové.

Výživové údaje grilované guacamole s parmezánem a bazalkou

6 porcí v rámci tohoto receptu

Údaje pro jednu porci
Kalorie

313

Množství

% DDD

Tuky

29,6 g

38%

Nasycené tuky

7,1 g

36%

Cholesterol

10 mg

3%

Sodík

136 mg

6%

Sacharidy

10 g

4%

Vláknina

6,8 g

24%

Cukry

1,5 g

Proteiny

6,5 g

Vápník

140 mg

11%

Železo

1 mg

4%

Draslík

503 mg

11%