Tacos

Sdílejte:

Tacos je tradiční pokrm mexické kuchyně a tvoří ho malá plněná tortilla. Tortilla může být jak kukuřičná, tak pšeničná a její průměr se pohybuje okolo deseti centimetrů. Náplň se do ní nijak nebalí či neroluje. Jen se na ni položí a tortilla se v půli přehne, přičemž takto se drží v ruce a rovnou jí. Náplně jsou neskutečně různorodé a v tomto ohledu neexistuje žádný jediný originální recept, nicméně existují recepty na konkrétní varianty, které také nesou specifické názvy a o kterých si povíme za chvíli. Tacos mohou obsahovat hovězí, kuřecí, vepřové, skopové, fazole, sýry, mořské plody, ryby, zeleninu a často jsou doplňovány salsami, guacamole nebo zakysanou smetanou.

Tacos

Tradiční varianty

V případě tacos se můžeme setkat prakticky s jakoukoliv náplní a kombinací ingrediencí, což je pro toto jídlo svým způsobem typické. Jsou ale varianty, které jsou zcela typické a mají i konkrétní pojmenování, takže člověk přesně ví, co náplň tvoří. Zde je desítka těch nejtradičnějších.

Tacos de Carne Asada

Hlavní ingredience: Grilované hovězí maso

Tvoří ho kořeněné marinované hovězí maso, které se griluje na otevřeném ohni. Nejčastěji používanými druhy hovězího jsou flank steak a skirt steak. Často jsou podávány s guacamole, salsou, cibulí a koriandrem.

Tacos de Cabeza

Hlavní ingredience: Vařená hovězí hlava

Stěžejní ingrediencí pro tuto variantu je hovězí hlava, která se velmi pomalu uvaří na páře zcela doměkka. Následně se z ní odkrajují jednotlivé částí, jako jsou líčka, jazyk, mozek a rypák. Doprovodnými ingrediencemi jsou pak salsa, cibule a koriandr.




Tacos de Pescado

Hlavní ingredience: Grilovaná nebo smažená ryba

Pochází z nejsevernějšího mexického státu Baja California. Tvoří je grilovaná či smažená ryba (nejčastěji treska nebo tilápie), salát (může být i zelí), pico de gallo a zakysaná smetana (někdy se lze setkat s citrusovou omáčkou). Ve Spojených státech amerických je poměrně populární dávat do této verze společně s rybou také salát coleslaw.

Tacos de Barbacoa

Hlavní ingredience: Vařené hovězí maso

Barbacoa je specifický druh přípravy masa. V tomto případě se jedná o pomalu vařené kořeněné maso, které bývá zpravidla hovězí, ale může být také jehněčí nebo skopové. To se po uvaření doměkka natrhá na vlákna, vloží do tortilly, posype se cibulí a koriandrem a přelije silným dvojitým vývarem, neboli consommé.

Tacos al Pastor

Hlavní ingredience: Grilované vepřové maso

Někdy jsou nazývané také tacos de adobada. Maso v nich je vepřové a ochucené je kořenící směsí adobo. Toto vepřové se griluje na vertikálním grilu prakticky totožným způsobem jako maso na gyros a stejně tak se odřezává v podobě tenkých plátků. Klasickými surovinami, které se k masu přidávají jsou ananas, cibule a koriandr.

Pastor

Tacos de lengua

Hlavní ingredience: Vařený hovězí hovězí jazyk

Jak je z názvu patrné, náplň tvoří hovězí jazyk. Ten se nejprve společně s cibulí, česnekem a bobkovým listem uvaří zcela doměkka, poté se nakrájí na tenké plátky a nakonec se osmahne na troše oleje. Servíruje s koriandrem, cibulí a salsou. Mexičané považují tuto verzi za nanejvýš tradiční.

Tacos de Camarones

Hlavní ingredience: Grilované nebo smažené krevety

Tato varianta má stejně jako ta rybí původ ve státě Baja California na severu Mexika. Stejné jsou i doplňující ingredience, které tvoří salát, zelí, avokádo, pico de gallo, zakysaná smetana a citrusová omáčka. Jediný a stěžejní rozdíl představuje hlavní surovina, kterou není ryba, ale grilované nebo smažené krevety.




Tacos de Nopales

Hlavní ingredience: Grilované nebo restované plody kaktusu

Hlavní ingrediencí náplně u této verze tvoří grilované, nebo restované plody kaktusu, které v češtině známe pod pojmenování opuncie či nopál. Ty jsou pak doplněny chilli papričkami, cibulí, avokádem, koriandrem, sýrem či salsou.

Tacos doratos

Hlavní ingredience: Může být rozličná

Jedná se o specifickou a velmi oblíbenou variantu, přičemž v tomto případě tortilly nezůstávají jen přeložené, ale balí se do ruličky a následně se smaží. Dávají se do nich různé masové i bezmasé směsi a jako příloha se k nim podává zakysaná smetana, salsa či guacamole. Říká se jim také flautas nebo taquitos.

Tacos de Birria

Hlavní ingredience: Vařené skopové maso

Birria je speciální slavnostní pokrm, který tvoří vařené skopové maso s omáčkou z kmínu, oregana, papriček jalapeño a cibule. Původně pochází ze státu Jalisca, ale dnes je populární po prakticky celém Mexiku. Touto Birriou se tortilly jednoduše plní. Obvykle se pak přidává ještě sýr, koriandr a cibule.

Tacos de Birria

Nepůvodní varianty

Tacos se staly podobně jako mnoho dalších mexických jídel celosvětově velmi populární, a to především ve Spojených státech amerických. To vedlo ke vzniku mnoha variant, které mnohdy nemají s originálními tacos příliš mnoho společného. V některých případech se u některých Mexičanů dokonce můžete setkat s naprosto zjevnou nelibostí vůči nazývání některých takových verzí slovem tacos. Pro nás je však podstatné, že se s nimi můžete setkat a není od věci vědět, že z originální mexickou kuchyní nemají nic společného. Zde je několik z nich.

  • Breakfast tacos (snídaňové): Jedná se o pokrm spadající do Tex-Mex kuchyně. Náplň tortilly tvoří maso, vejce, sýr a další suroviny.
  • Hard-shell tacos (s tvrdou tortillou): Zcela nejoblíbenější varianta tacos ve Spojených státech amerických, kde byla také vymyšlena. Zásadní je zde tortilla, která je usmažena do podoby tvrdého lupínku.
  • Navajo tacos (indiánské): Tortilla je v tomto případě nahrazena smaženým chlebovým těstem a výsledkem je placka, která není zcela nepodobná maďarskému langoši.
  • Puffy tacos (nadýchané): V tomto případě nedochází u tortillového těsta k jeho pečení, ale ke smažení v horkém oleji a výsledná placka je opět do značné míry podobná langoši.




Tacos v Mexiku

Tacos jsou přímo v Mexiku typicky pouličním jídlem, které se prodává především ve stáncích zvaných taquería. V obecné rovině by se dalo konstatovat, že pokud chcete ochutnat toto jídlo v jeho nejautentičtější a současně nejlepší podobě, měli byste si ho dát právě v některém z těchto stánků.

Taquería často a zcela typicky funguje jako rodinný podnik. Ačkoliv to není vždy pravidlem, rozdělení rolí bývá zhruba následující. Jakmile si zákazník objedná, začne žena (matka) připravovat čerstvou tortillu. Když je tortilla hotová, předá ji muži (otec), který ji naplní základními ingrediencemi a nakonec předává zákazníkovi. Zákazník si potom dle svých vlastních preferencí dochutí jídlo z připravených misek, ve kterých se běžně nachází salsa, okurky, koriandr, cibule, zelí, guacamole a kusy limetek na závěrečné pokapání čerstvou šťávou. Placení, nápoje a úklid mají na starosti nejmladší členové rodiny.

Taquería

Historie pokrmu

Ačkoliv nejsou tacos „novodobým“ tradičním pokrmem mexické kuchyně, jako je tomu například v případě nachos, tak se o jejich vzniku vedou celkem vášnivé debaty bez jasného výsledku. O době jejich vzniku a původu pojmenování totiž neexistují zcela jasné důkazy. Podle některých zdrojů jedli takovýto pokrm již původní obyvatelé ještě před příchodem Evropanů. Náplní podle všeho měly být malé rybky. Druhá verze o jejich vzniku mluví o tom, že je poprvé servíroval španělský dobyvatel Hernán Cortés svým mužům na Yucatánu. Poslední verze pak mluví o tom, že byly tacos vymyšleny horníky v dolech na stříbro někdy v 18. století.

Sdílejte: