Quesadilla

Sdílejte:

Quesadilla je tradiční mexický pokrm, který se těší velké popularitě po celém světě. Ve své čistě originální podobě se jedná o sýrem Oaxaca nebo Chihuahua plněnou a napůl přehnutou kukuřičnou tortillu, která je na sucho opečená z obou stran. Z toho vychází také její pojmenování, neboť sýr se španělsky řekne „queso“. V samotném Mexiku i jinde na světě se však dnes plní všemi možnými ingrediencemi, jako je nejrůznější zelenina, maso (kuřecí, hovězí i vepřové), cuketové květy, brambory s klobásou chorizo a podobně. Vždy ale musí obsahovat také sýr, protože dle něj získala svůj název. Jako přílohy jsou k ní tradičně podávány salsy, guacamole, avokádo, cibule, chilli papričky nebo koriandr.

Quesadilla

Recept – Tradiční mexická quesadilla

Jak jsme již zmínili v úvodu, quesadilla se dnes i v samotném Mexiku plní prakticky vším, co lidem přijde pod ruku. Postup je přitom ve všech případech naprosto totožný a nanejvýš jednoduchý. Přiměřené množství požadované náplně vložíte na jednu polovinu tortilly a druhou polovinu tortilly přes tuto náplň přehnete, čímž vznikne jakýsi půlměsíc. Následně jen stačí quesadillu z obou stran na sucho opéct a je hotovo. My si však na tomto místě dovolíme detailně popsat recept na klasickou verzi, na kterou budete potřebovat jen tortilly, sýr a případně také přílohy dle vlastních preferencí.

Čas na přípravu: 5 minut

Čas na pečení: 10 minut

Celkem: 15 minut




Co budete potřebovat

  • 16 malých kukuřičných tortill – Použít můžete pochopitelně i pšeničné, ale kukuřičné jsou tradiční.
  • 250 g sýra – Naprosto ideální by bylo použít originální mexický sýr Oaxaca či Chihuahua, ale ty u nás budete jen těžko shánět, takže zvolte Monterey Jack, Colby Jack nebo čedar, kterými se quesadilla také hojně plní a jsou u nás relativně bez problémů k sehnání.
  • Přílohy – Zde záleží čistě na vás, jakou přílohu zvolíte. Klasikami jsou v tomto směru zakysaná smetana, salsa a guacamole.
  • Volitelné – V některých oblastech Mexika se servíruje quesadilla s plátkem limetky, který slouží k pokapání čerstvou šťávou. Je to ale jen možnost a nikoli nezbytnost.

Jak postupovat

  1. Nastrouhejte sýr.
  2. Nahřejte si tortilly do změknutí.
  3. Nastrouhaný sýr rovnoměrně rozdělte na všechny tortilly a přehněte je.
  4. Opékejte quesadilly z obou stran dozlatova na suché pánvi rozehřáté na středním.
  5. Podávejte!

Rady a tipy

Nepoužívejte při opékání žádný druh tuku (olej, máslo, sádlo a podobně). Quesadilla se má opékat a ne smažit. V mnoha receptech na internetu (i od známých kuchařů) se dočtete, že máte použít olej nebo máslo, ale není to pravda, na tuku se toto jídlo zásadně nepřipravuje (výjimku tvoří quesadillas fritas, což je ale svým způsobem úplně jiné jídlo). S tím však úzce souvisí vaše obezřetnost a pozornost při vaření. Quesadilla se lehce připálí a proto je nutné nerozehřát pánev přespříliš a poté dávat dostatečný pozor při opékání, aby nedošlo k připálení.

Quesadilla v Mexiku

Pravá originální quesadilla sice má svou podobu, avšak ani ta není v rámci Mexika vždy zcela striktně dodržována, přičemž existují jisté regionální rozdíly. Možná trochu překvapivě se s originální recepturou setkáte spíše ve středu a na jihu země, než na severu, odkud pochází.

Quesadilla v Mexiku




Ve státech centrálního a jižního Mexika se quesadilla připravuje převážně tradičním způsobem. Kukuřičné tortilly se nahřejí, aby změkly a nezlomily se při překládání. Jakmile jsou nahřáté, vloží se do nich sýr Oaxacha (specifický druh pařeného sýra původem z Mexika), přehnou se a položí se na rozehřátou pánev zvanou comal. Bez použití jakéhokoliv tuku se opečou z obou stran do roztavení sýra a ihned se podávají, a to s červenou salsou, zelenou salsou nebo guacamole. V různých obměnách se pak k sýru přidávají další ingredience, což zahrnuje vařenou či grilovanou zeleninu, cuketové květy, klobásy a maso. I když to není úplně běžné, lze se setkat s tím, že se po upečení quesadilla ještě něčím „ozdobí“. To zahrnuje avokádo, cibuli, chilli papričky serrano, koriandr, rajčata, guacamole či salsu.

V severním Mexiku se místo kukuřičných tortill velmi často používají tortilly pšeničné a sýr Oaxacha se nahrazuje sýrem Chihuahua či jeho specifickou variantou Menonita. Jinak je celá příprava naprosto totožná s originální recepturou.

Extrémně specifickou a pro někoho možná i nechutnou náplň pak představuje takzvaná huitlacoche. Jedná se patogenní houbové onemocnění kukuřice, které způsobuje sněť kukuřičná. Tyto „houby“ se společně s napadenou kukuřicí sbírají a následně se poměrně široce využívají v mexické gastronomii. Ve skutečnosti jsou nejen chutné, ale také výživné, přičemž za zmínku stojí především obsah esenciální aminokyseliny lysinu, betaglukanů a bílkovin.

Huitlacoche

Quesadilla, která není quesadilla

Přímo v Mexiku se pak lze také setkat se dvěma verzemi tohoto pokrmu, které ale fakticky quesadillou nejsou:

  • Sincronizada: V tomto případě se mezi dvě tortilly (není to jedna, která se přehýbá) vloží sýr a šunka a následně se tento „sendvič“ opeká stejně jako quesadilla, přičemž po opečení se nakrájí na několik stejných trojúhelníků. Mimo Mexiko se sincronizada zcela běžně označuje jako quesadilla, ale ve skutečnosti tomu tak není. Sami Mexičané považují tyto dva pokrmy za odlišná jídla a zcela jednoznačně je rozlišují.
  • Quesadilla fritas: Ačkoliv nese stejné pojmenování, nejedná se v principu o totožný pokrm. V tomto případě se z čerstvého těsta na tortilly připraví placky, na které se položí náplň. Tyto placky se následně přehnou a na krajích důkladně spojí. Takto naplněné tortillové těsto se nakonec vhodí do horkého oleje a smaží se dozlatova podobně jako třeba naše české koblihy.




Historie

U tohoto jídla není bohužel známa ani jeho přibližná doba vzniku, nicméně se ví, že se ve své originální podobě v Mexiku připravuje již několik set let. Co se týče místa, víme toho více. S naprostou jistotou pochází quesadilla z Mexika a s největší pravděpodobností konkrétně ze státu Sonora na severu země (sousedí s americkým státem Arizona). V průběhu času pak došlo k jejímu rozšíření do celého Mexika a s tím spojenými nejrůznějšími obměnami náplně.

Historie quesadilly

Poznámka k pojmenování quesadilla

I když se nejedná o nic, kvůli čemu by se měl zhroutit celý svět, není rozhodně od věci nazývat věci pravými jmény. Často se můžete setkat v rámci pojmenování receptů nebo nabídky restaurací s obratem quesadilla se sýrem, což je v principu naprostá hloupost, která svědčí o tom, že daná osoba vůbec netuší o čem mluví. Pojmenování quesadilla je odvozeno ze španělského slova pro sýr, kterým je queso. Napsat tedy quesadilla se sýrem je něco jako napsat smažený hermelín se sýrem. Je to zkrátka zbytečný nesmysl.

Sdílejte: