Mexická kuchyně patří mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější kuchyně na světě. A není se čemu divit, protože je jedinečným spojením mnoha tisíců let vlastního vývoje sahajícího ještě před vznik olmécké civilizace a několika set let koloniálních vlivů. Je vyhlášená výraznými chutěmi a jejich kombinacemi, pestrostí, čerstvostí, jednoduchostí a komplexností. V tomto článku si představíme několik desítek tradičních mexických pokrmů a nápojů.
Tradiční jídla a nápoje mexické kuchyně
1. Barbacoa
Jedná se o ochucené, dlouze vařené maso (typicky hovězí), které je tradičně připravováno pod zemí nebo ve speciální peci nazývané „barbacoa„. Maso je obvykle marinováno v kořeněném nálevu nebo různých omáčkách, což mu dodává bohatou chuť. Po uvaření se maso často podává v tacos nebo burritos, doplněné čerstvými bylinkami, omáčkami a dalšími přílohami.
Barbacoa – Vařené maso – Mexická kuchyně
2. Churros
Churros je sladké pečivo, které se připravuje z vody, másla (nebo oleje), mouky a soli. Vzniklé těsto se tvaruje do dlouhých tenkých tyčinek a následně se smaží v horkém oleji, dokud nedosáhne zlatavě hnědé barvy. Po vytažení z oleje jsou churros často posypány směsí cukru a skořice, což jim dodává charakteristickou sladkou a kořeněnou chuť. Vnější vrstva je křupavá a vnitřek měkký.
Churros – Sladké pečivo – Mexická kuchyně
3. Huevos rancheros
Základem huevos rancheros je vejce (nejčastěji v podobě volského oka či míchaného vejce), které je podáváno na křupavých plátcích tortilly nebo jiného druhu chleba. Podává se obvykle s kořeněnou pikantní rajčatovou omáčkou a součástí mohou být také fazole, avokádo, salsa, slanina a řada dalších surovin, které dotváří typickou bohatou chuť a konzistenci pokrmu.
Huevos rancheros – Vejce s pečivem a omáčkou – Mexická kuchyně
4. Conchas
Conchas jsou sladké housky (buchty), které mají charakteristický vzhled. Jejich název je odvozen od jejich tvaru, který připomíná mušli (concha znamená ve španělštině „mušle“). Připravují se z mouky, másla, cukru a vajec a bývají pokryté jemnou polevou, často v různých barvách a vzorech. Tato poleva se tradičně dělá z mouky, másla, cukru a vanilkového extraktu nebo kůry citrusů.
Conchas – Sladké pečivo – Mexická kuchyně
5. Chile verde
Chile verde je vařený pikantní pokrm připravený z masa (obvykle vepřového), zelených paprik (nejčastěji jalapeños nebo poblano), cibule, česneku, bylinek a koření. Výsledná omáčka je obvykle chuťově bohatá, hustá a má intenzivní zelenou barvu. Chile verde se často podává s rýží, fazolemi, tortillami nebo chlebem a je oblíbené v mnoha regionech Mexika.
Chile verde – Slaný pokrm – Mexická kuchyně
6. Tacos
Tacos jsou na pánvi rychle opečené plátky tortily, které se následně plní nejrůznějšími ingrediencemi. Může se jednat o grilované nebo vařené maso, ryby, mořské plody, zeleninu, sýry, guacamole, salsy, různé druhy omáček a mnoho dalších surovin. Každý druh tacos mívá odlišnou chuť a kombinaci přísad dle regionálních tradic a preferencí. Jedná se o velice variabilní pokrm.
Tacos – Slaný pokrm – Mexická kuchyně
7. Salsa verde
Salsa verde je unikátní omáčka, jejíž hlavní surovinou jsou vařené nebo pečené tomatillos, což je druh zeleniny, kterému se česky říká mochyně mexická. Další suroviny pak tvoří zelené chilli papričky, cibule, česnek, koriandr a limetková šťáva a většinou také sůl a pepř. Omáčka se mixuje do hladké konzistence, má jasnou zelenou barvu a pikantní chuť.
Salsa verde – Omáčka – Mexická kuchyně
8. Horchata
Na rozdíl od původní španělské varianty se mexická horchata obvykle vyrábí z rýže, vody, mléka, skořice, vanilky a sladidla (typicky cukr nebo kondenzované mléko). Horchata bývá obvykle slazená (není to nezbytně nutně pravidlem) a má jemnou, nasládlou chuť, která je obohacena o aroma skořice a vanilky. Po připravení se obvykle nechává vychladnout a podává se s ledem.
Horchata – Nealkoholický nápoj – Mexická kuchyně
9. Albondigas
Albondigas jsou masové kuličky vařené v pikantní rajčatové omáčce spolu s různými druhy zeleniny a bylinek. Připravují se smícháním mletého masa (většinou hovězí, nebo vepřové), rýže, vajec, cibule a bylinek. Do pikantní rajčatové omáčky se pak často přidávají také různé druhy zeleniny, jako jsou například mrkev, brambory nebo cuketa.
Albondigas – Vařené maso – Mexická kuchyně
10. Tamales
Tamales se připravují z kukuřičného těsta, které se rozprostře na listy kukuřice nebo banánovníku. Poté se na toto těsto nanesou různé náplně, jako je maso (vepřové, hovězí či kuřecí), zelenina, sýry, fazole a různé druhy omáček a bylinek. Poté se těsto společně s náplní pečlivě zabalí do listů a vaří se až do doby, než je těsto uvařené a náplň dobře prohřátá a spojená.
Tamales – Slaný pokrm – Mexická kuchyně
11. Fresas con crema
Fresas con crema je sladký dezert, který se připravuje z čerstvých jahod, smetany a cukru. V překladu ze španělštiny to přesně znamená „jahody se smetanou„. Při přípravě se čerstvé jahody nakrájí na kousky a poté se smíchají se smetanou a cukrem. Někdy se do směsi přidává také vanilkový extrakt, který dodává dezertu bohatou chuť a aroma. Tento dezert se podává chlazený.
Fresas con crema – Dezert – Mexická kuchyně
12. Pico de gallo
Pico de gallo je druh pikantního zeleninového salátu, který se připravuje z čerstvých rajčat, cibulí, jalapeño papriček, koriandru, česneku, limetkové šťávy, soli a pepře. Často je podáván jako příloha k různým pokrmům (tacos, nachos, quesadillas, burritos a podobně). Při přípravě se všechny suroviny nakrájí na malé kousky a smíchají se s limetkovou šťávou a kořením.
Pico de gallo – Salát – Mexická kuchyně
13. Café de olla
Café de olla je specifickou mexickou variantou kávy. Tradičně se připravuje ve speciální hliněné nádobě zvané „olla“. V nádobě se káva vaří rovnou společně s cukrem (typicky třtinovým) a kořením. Tímto kořením bývá vždy skořice a v některých případech se ke skořici přidává ještě kardamon.
Café de olla – Teplý nealkoholický nápoj – Mexická kuchyně
14. Fajitas
Fajitas tvoří grilované nebo pečené maso (hovězí, kuřecí nebo vepřové), které je po ugrilování (upečení) nakrájeno na tenké plátky. Ty jsou následně podávány na rozžhavené pánvi, a to často s grilovanou zeleninou (nejčastěji papriky a cibule). Přílohu pak tvoří kukuřičné tortilly, guacamole, salsy, zakysaná smetana, sýry a limetky. Fajitu si může každý sestavit sám podle svých chutí.
Fajitas – Grilované či pečené maso – Mexická kuchyně
15. Paletas
Jedná se o zmrzlinu vyrobenou z čerstvého ovoce, vody, mléka nebo smetany. Typicky jsou obohaceny o další ingredience, jako jsou čokoláda, karamel, kokos, chilli nebo různé druhy oříšků. Mnohdy jsou v nich také kousky samotného čerstvého ovoce. Obvykle jsou vyráběny ručně a mohou být nalezeny v různých podobách a chutích podle sezóny konkrétního ovoce.
Paletas – Zmrzlina – Mexická kuchyně
16. Tortillas
Tortillas, neboli česky tortilly, jsou tenké chlebové placky vyrobené z kukuřičné či pšeničné mouky. Jsou důležitým prvkem mnoha jiných mexických jídel, jako jsou kupříkladu tacos, burritos, nachos či enchiladas. Těsto na ně se připravuje z mouky, vody a soli. Z těsta se poté připravují placky, které se grilují na horké pánvi, dokud nejsou měkké a pružné. Tortill existuje mnoho druhů.
Tortillas – Slané pečivo – Mexická kuchyně
17. Tres leches
Tres leches znamená v překladu „tři mléka“. Jedná se o dort, který je vyrobený z již upečeného piškotové korpusu nasáklého třemi smíchanými druhy mléka, a to mlékem slazeným, mlékem kondenzovaným a smetanou. Na závěr se dort obvykle zdobí šlehačkou a čerstvým ovocem a může být posypán skořicí, kakaem nebo kousky čokolády.
Tres leches – Dezert – Mexická kuchyně
18. Margarita
Margarita je populární alkoholický koktejl, který se míchá z tequily, citronové nebo limetkové šťávy a pomerančového likéru (jako je typicky Cointreau), jejichž vzájemný poměr je 2:1:1. Jejich směs se šejkruje společně s ledem, dokud není dostatečně vychlazená. Okraj servírovací sklenice bývá tradičně obalený v soli či cukru a nechybí na něm ani plátek citronu nebo limetky.
Margarita – Alkoholický koktejl – Mexická kuchyně
19. Chilaquiles
Při přípravě chilaquiles se nakrájené, nebo natrhané tortilly usmaží a poté se smíchají s pikantní omáčkou z rajčat, chilli papriček, česneku a dalšího koření. Následně se vše vaří do zahuštění. Chilaquiles se často podávají s vejci, kuřecím, hovězím či vepřovým masem, zeleninou a bylinkami. Tento pokrm je oblíbený pro svou sytost a široké možnosti přizpůsobení.
Chilaquiles – Slaný pokrm – Mexická kuchyně
20. Salsa roja
Salsa roja je tradiční pikantní omáčka, která se připravuje z rajčat, cibule, česneku, chilli papriček, které se nejprve upečou, následně se rozmixují a nakonec se dochutí koriandrem, solí a pepřem. Podává se jako příloha k různým pokrmům, jako jsou tacos, nachos, enchiladas, quesadilla a mnoho dalších. Chuťově je pikantní a současně osvěžující.
Salsa roja – Omáčka – Mexická kuchyně
21. Tostadas
Tostadas jsou pečené nebo smažené kukuřičné tortilly, na které se dávají nejrůznější směsí dalších ingrediencí. Může se jednat o maso (hovězí, vepřové i kuřecí), mořské plody (třeba krevety), ceviche, fazole, zeleninu, sýry, zakysanou smetanu či saláty. Tostadas jsou obvykle podávány s různými druhy příloh, jako je salsa, guacamole nebo pico de gallo.
Tostadas – Slaný pokrm – Mexická kuchyně
22. Guacamole
Jedná se o pikantní studenou omáčku připravenou z avokád, rajčat, cibulí, limetkové šťávy, česneku, koriandru, chilli papriček a solí. Guacamole má typickou krémovou konzistenci s pevnými kousky avokád a zeleniny. a je oblíbené jako příloha, dip, nebo náplň pro různá jídla. Často je podáváno s kukuřičnými tortillami a nachos nebo jako příloha k tacos, burritos či fajitas.
Guacamole – Omáčka – Mexická kuchyně
23. Posole
Posole je druh husté polévky z masa (nejčastěji vepřového), kukuřice, cibule, česneku a různého koření. Některé verze posole se vaří s nejrůznějšími druhy chilli papriček, které dodávají pokrmu pikantní chuť a charakteristickou barvu. Po uvaření se posole obvykle podává s různými přílohami, jako jsou zelné listy, rajčata, cibule, avokádo, křupavé kousky tortilly a koriandr.
Posole – Polévka – Mexická kuchyně
24. Burritos
Burrito je plněná zavinutá tortilla (typicky pšeničná). Náplň může tvořit prakticky cokoliv a zpravidla to bývá maso (hovězí, vepřové, kuřecí), fazole, rýže, zelenina, sýr a guacamole. Burrito vzniká zavinutím surovin do tortilly, čímž vznikne jakýsi váleček. Zcela typicky se podává a konzumuje s různými salsami, pico de gallo a zakysanou smetanou.
Burritos – Slaný pokrm – Mexická kuchyně
25. Flautas
Flautas jsou fakticky druhem tacos. Jedná se o zavinuté tortilly plněné různými druhy masa nebo zeleninou, které jsou po zavinutí smažené dozlatova. Flautas připomínají svým tvarem flétny, podle nichž je toto jídlo pojmenováno (flautas je španělsky flétny). Po usmažení se flautas obvykle podávají s různými přílohami, jako je guacamole, salsa, zakysaná smetana nebo sýr.
Flautas – Slaný pokrm – Mexická kuchyně
26. Empanadas
Empanadas jsou plněné pečené či smažené kapsy ve tvaru půlměsíce (většinou bývají relativně malé). Jsou z pšeničného nebo kukuřičného těsta a přestože mají většinou slanou náplň, setkat se lze i s náplní sladkou. Náplň může být masová, sýrová, zeleninová, ovocná a tak dále. Typicky se k nim servírují nejrůznější omáčky a dipy, do kterých se empanadas před konzumací namáčejí.
Empanadas – Slaný i sladký pokrm – Mexická kuchyně
27. Sopaipillas
Sopaipillas jsou dokřupava smažené kousky těsta, které se po usmažení posypou cukrem a skořicí nebo se podávají s medem. Těsto na ně se připravuje z mouky, sody, soli, oleje a vody. Sopaipillas se často podávají teplé jako sladký dezert, ale někdy se mohou podávat také jako příloha k hlavním jídlům. Jedná se oblíbený sladký pokrm na různých trzích a festivalech.
Sopaipillas – Sladké pečivo – Mexická kuchyně
28. Enchiladas
Enchiladas jsou plněné zapečené tortilly. Náplň tvoří převážně maso (hovězí, kuřecí i vepřové), které se zavine do tortilly. Takto naplněné a zavinuté tortilly se pak naskládají do pekáče a zalijí se pikantní omáčkou z rajčat, chilli papriček a koření. Nakonec se vše posype sýrem a nechá se zapéct. Po upečení se podávají s rýží, fazolemi, saláty, guacamole či zakysanou smetanou.
Enchiladas – Slaný pokrm – Mexická kuchyně
29. Aqua de Jamaica
Agua de Jamaica je osvěžující nealkoholický nápoj, jehož hlavní složku představují sušené květy ibišku. Tyto květy se smíchají s vodou a cukrem a následně se vaří, dokud nevznikne intenzivní červená infuze. Po uvaření a ochlazení se nápoj často podává s ledem a plátky citronu nebo limetky. Tento nápoj je považován za skvělý způsob, jak se osvěžit v horkém počasí.
Aqua de Jamaica – Nealkoholický nápoj – Mexická kuchyně
30. Nachos
Nachos tvoří křupavé pečené kousky kukuřičných tortill (tortillové chipsy) společně s nějakými dalšími přísadami. Zcela typicky je to rozehřátý sýr a nakrájené papričky jalapeño, ale mohou to být také fazole, guacamole, zakysaná smetana, rajčata, cibule a tak podobně. Zcela tradičně jsou podávány jako předkrm a velmi oblíbené jsou také jako svačina nebo snack k pivu.
Nachos – Slaný pokrm – Mexická kuchyně
31. Arroz con leche
Arroz con leche znamená v překladu ze španělštiny „rýže s mlékem“ a skutečně se jedná o mléčnou rýži. Připravuje se z rýže, mléka, cukru, skořice a vanilky. Je oblíbený pro svou sladkou a krémovou konzistenci. Ve většině případů se podává teplý, ale není to pravidlem a může se servirovat i studený. Po naservírování do talíře ze běžně zdobí skořicí a jinými druhy koření.
Arroz con leche – Sladký pokrm – Mexická kuchyně
32. Tequila
Tequila je nepochybně nejznámější mexická pálenka. Destiluje se výhradně z dužiny rostliny zvané modrá agáve. Její chuť, vůně a komplexnost se liší podle stáří. Základní členění je následující – blanco (stáří nejvýše 2 měsíce), reposado (stáří 2-12 měsíců), añejo (stáří 1-3 roky) a extra añejo (stáří více než 3 roky). Tequila se pije jak samostatně, tak jako součást koktejlů.
Tequila – Alkoholický nápoj – Mexická kuchyně
33. Mezcal
Mezcal je svým způsobem velmi podobný tequile, ale v konečném důsledku se jedná o odlišný alkoholický nápoj. Prvním zásadním rozdílem je, že se připravuje s několika různých druhů agáve. Druhým zásadním rozdílem pak je, že se dužina agáve před procesem fermentace upeče (tradičně se to provádělo v dírách v zemi). Oba tyto faktory mají zásadní vliv na chuť a vůni mezcalu, což ho od tequily odlišuje.
Mezcal – Alkoholický nápoj – Mexická kuchyně
34. Totopos
Totopos je originální mexické pojmenování pro tortillové chipsy. Jsou vyráběny z kukuřičného těsta, které je rozváleno do tenkých plátů a následně nakrájeno do tvaru trojúhelníků nebo obdélníků. Tyto kousky jsou pak smaženy v horkém oleji nebo pečeny v troubě, dokud nejsou křupavé. Tradičně jsou podávány jako předkrm, často s různými omáčkami, guacamole či salsou.
Totopos – Slané pečivo – Mexická kuchyně
35. Carne guisada
Jedná se o vařené či dušené maso (zpravidla hovězí) s cibulí, rajčaty, česnekem a různými druhy koření, jako je kmín, oregano a paprika, ze kterých vznikne chuťově bohatá omáčka. Buď může tvořit samostatné jídlo podávané s tortillami, rýží či fazolemi, nebo může být součástí dalších mexických pokrmů, jako jsou například tacos, burritos a enchiladas.
Carne guisada – Vařené maso – Mexická kuchyně
36. Mole poblano
Je to hustá a chuťově bohatá omáčka, která je výsledkem kombinace různých druhů surovin, jako je čokoláda, chilli papričky, různá koření a bylinky. Je známá svou složitou chutí, která kombinuje pikantní, sladké a hořké prvky. Tradičně se podává s vařeným masem (kuřecím nebo hovězím) a přílohou (rýže, fazole nebo tortilla). Je oblíbená zejména v regionu Puebla, kde je považována za místní specialitu.
Mole poblano – Omáčka – Mexická kuchyně
37. Tinga
Tinga vzniká uvařením a následným natrháním masa (používá se hovězí, vepřové i kuřecí) na vlákna, které se následně smíchá s omáčkou z rajčat, cibule, česneku, chilli papriček a dalších koření. Podává se s kukuřičnými tortillami nebo rýží a může se k ní servírovat také zakysaná smetana, avokádo či sýr. Může sloužit také jako náplň pro různé pokrmy (tacos, enchiladas a podobně).
Tinga – Slaný pokrm – Mexická kuchyně
38. Carnitas
Při přípravě carnitas se kusy vepřového masa pečou nebo vaří spolu s různými přísadami, jako jsou například pomerančová šťáva, cibule, česnek a koření. Maso se peče či vaří až do změknutí a následně se rozebere na vlákna. Fakticky se jedná o trhané vepřové maso. Podává se s různými přílohami, jako jsou kukuřičné tortilly, cibule, koriandr, limetky a různé druhy omáček a sals.
Carnitas – Pečené či vařené maso – Mexická kuchyně
39. Gorditas
Gorditas jsou smažené nebo pečené kuličky z kukuřičného těsta, které se po usmažení (upečení) rozkrojí a následně plní nejrůznějšími surovinami, jako jsou masové směsi, sýry, fazole, zelenina a tak dále. Často jsou podávány společně s různými druhy omáček, sýrem, salátem, rajčaty, avokádem, guacamole či zakysanou smetanou.
Gorditas – Slaný pokrm – Mexická kuchyně
40. Michelada
Michelada je osvěžující alkoholický koktejl připravený z piva, limetkové šťávy, worcesterové omáčky, tabasca, soli a ledu. Při podávání je okraj sklenice zpravidla obalený v soli a nechybí ani plátek limetky nebo citronu. Recept na micheladu se může lišit podle preferencí jednotlivců a regionálních variant. Některé recepty mohou zahrnovat také čerstvý zázvor, pepř či rajčatovou šťávu.
Michelada – Alkoholický koktejl – Mexická kuchyně
41. Sopes
Sopes jsou malé placičky z kukuřičného těsta, které mají záměrně zvýšené okraje. Mohou se péct, nebo smažit, a to tak aby byl jejich povrch zlatavý a křupavý a vnitřek měkký. Jakmile jsou hotové, dává se na ně maso, fazole, zelenina, sýry, bylinky a další ingredience. Zpravidla se pak podávají s nejrůznějšími omáčkami, salsami, guacamole či zakysanou smetanou.
Sopes – Slaný pokrm – Mexická kuchyně