Burrito

Burrito je jedním z vůbec nejpopulárnějších a celosvětově nejrozšířenějších jídel mexické kuchyně. Z hlediska původní mexické historické perspektivy se jedná o druh tacos, čili tortillu naplněnou různými surovinami. Z hlediska moderního pohledu na tento pokrm se však jedná o odlišná jídla. Při jejich srovnání tvoří dva stěžejní a na první pohled zřejmě rozdíly jejich velikost a také způsob zabalení tortilly. Zatímco v případě tacos se tortilla pouze přehne na polovinu, u burrita dojde k jejímu kompletnímu zabalení do úhledného válce.

Burrito

V dnešní době je burrito baleno především do pšeničné tortilly a jí se v ruce, ale existují i verze, kdy to není dost dobře možné, protože se na talíři zalévá omáčkou a je tedy nezbytné použít příbor. Náplň tvoří většinou maso (to může být hovězí, kuřecí i vepřové) a další suroviny, mezi které typicky patří fazole, rýže, salát, rajčata, kukuřice, chilli papričky, cibule, koriandr, sýr, salsa, guacamole, pico de gallo a zakysaná smetana. Po zabalení surovin do tortilly se pak burrito zpravidla ještě chvíli griluje nebo napařuje.

Varianty

Ačkoliv můžeme burrito bez obav označit za pokrm, který zcela bez pochybností pochází z Mexika, současně ho můžeme zařadit do Tex-Mex kuchyně a Kalifornské kuchyně. Důvodem je, že z nich pochází některé až ikonické varianty tohoto pokrmu. Pojďme se nyní podívat na všechny nejrozšířenější varianty burrita pocházející z Mexika i mimo něj.




Fazolové burrito se sýrem

Velmi jednoduchá a současně chutná verze složená ze smažených fazolí a sýru a zabalená v pšeničné tortille. Někdy se do něj přidává také rýže, různá zelenina a salsa.

Hovězí burrito

Použité hovězí maso může být buď mleté, nebo trhané, což je častější. Dále v něm najdeme fazole, rýži a sýr. Součástí náplně může být také trhaný salát, rajčata a salsa. Tato verze je zcela typická pro Tex-Mex kuchyni.

Kuřecí burrito

Prakticky se jedná o stejné jídlo jako v předchozím případě s tím rozdílem, že místo hovězího masa je použito maso kuřecí. To může být také trhané, nebo může mít podobu grilovaných kousků.

Vegetariánské burrito

Je zcela zřejmé, že v tomto případě neobsahuje tortilla žádné maso. Náplň tvoří fazole, rýže, sýr, trhaný salát, grilovaná zelenina (nejčastěji se jedná o papriky, cibuli a cuketu), salsa a guacamole.

Snídaňové burrito

Tato varianta nemá své kořeny v Mexiku, ale v USA. V principu by se dalo konstatovat, že tortilla v tomto případě obsahuje pro USA typické snídaňové ingredience, tedy míchaná vejce, slaninu, párky, šunku, brambory a sýr. V rámci různých úprav v něm pak můžete narazit také na fazole, salsu a avokádo.

Mokré burrito

S největší pravděpodobností se zrodilo až na severu USA ve městě Grand Rapids. Jeho poznávacím znakem je servírování na talíři, na kterém je tortilla politá červenou chilli omáčkou a rozpuštěným sýrem. Za normálních okolností je nutné ho jíst příborem.

Mokré burrito

California burrito

Jak samotný název napovídá, tak tato verze pochází z Kalifornie, a to konkrétně ze San Diega. Ingredience v tortille tvoří kusy grilovaného hovězího masa carne asada, hranolky, sýr, koriandr, pico de gallo, zakysaná smetana, cibule a guacamole.

Krevetové a rybí burrito

Hlavní ingrediencí u této verze jsou grilované krevety, rybí maso či jejich kombinace. Součástí náplně pak bývá ještě rýže, fazole, trhaný salát a salsa.




Mission burrito

Pro tuto úpravu, která pochází ze čtvrti Mission v San Franciscu je zcela typické, že se do ní zcela poprvé kromě masa, fazolí a sýru, začala přidávat také rýže, zakysaná smetana a guacamole. V době svého vzniku se vyznačovalo také svou nadstandardní velikostí a balením do alobalu, což dnes vnímáme jako běžnou věc.

Burrito bowl

Navzdory pojmenování se fakticky nejedná o burrito, ale přesto zde toto jídlo uvádíme. Jedná se mísu naplněnou surovinami, které jsou pro burrito typické. Vrstva rýže je přitom zcela naspod a tvoří jakýsi pomyslný základ pokrmu. Tortilla zcela chybí.

Chimichanga

Jedná se o vlastně o zcela normální burrito, které se však po zabalení vloží do hrnce s rozpáleným olejem a smaží se zcela dokřupava. Chimichanga nejspíše vznikla ve státech Veracruz a Tabasco na jihovýchodě Mexika.

Burrito v Mexiku

Z velkých mexických měst je burrito vyhlášené především v Ciudad Juárez ve státě Chihuahua, který leží na samotné hranici se Spojenými státy americkými. Velké popularitě se však tento pokrm těší prakticky ve všech městech na severu země u hranic z USA, kde je servírován jak v pouličních stáncích, tak v restauracích. Autentická mexická verze bývá relativně malá a úzká. Tortilla je zpravidla pšeničná a i když může obsahovat celkově širokou paletu surovin, nikdy jich nebývá v tortille mnoho pohromadě, jako jsme zvyklí u nás. Mezi tyto ingredience patří například maso, ryby, brambory, rýže, fazole, chilli papričky a salsa.

Přestože je burrito mimo Mexiko vnímáno jako jeden z nejtypičtějších příkladů mexické kuchyně celkově, ve skutečnosti je populární jen v jeho severní části a ve zbytku země se s ním běžní Mexičané setkávají jen sporadicky, i když i to se v některých oblastech z mnoha důvodů mění. To je spojeno i s používáním pšeničných tortill, které jsou dnes sice zcela běžné v celé zemi, ale dříve se používaly téměř výhradně jen na severozápadu Mexika.

Burrito v Mexiku




Když to ale na druhou stranu vezmeme ze zcela opačného konce, najdete ho téměř všude, jen může být trochu jinak připraveno nebo se mu může říkat jinak. V centrálním a jižním Mexiku se mu většinou říká „tacos de harina“, což v překladu znamená tacos z pšeničné mouky. V některých oblastech na severu pak používají ženskou formu pojmenování, čili Burrita. Výše už jsme také zmiňovali smaženou verzi, která se jmenuje Chimichanga a ta má ve státě Sonora svou gastronomickou sestru, které se Chivichanga. A když už jsme u státu Sonora, můžeme zmínit, že zde existuje speciální regionální verze burrita zvaná Burro Percherón.

Historie

Dříve než vzniklo burrito, tak jak ho známe dnes, byly plněné kukuřičné tortilly prokazatelně konzumovány Mayi, a to již zhruba před tři a půl tisíci lety. Jejich náplň tvořily chilli papričky, avokáda, rajčata, cukety a houby. Stejně tak byly plněné kukuřičné tortilly součástí jídelníčku původních indiánských kmenů na jihozápadě dnešních Spojených států amerických, které do nich dávali fazole a maso a v tomto ohledu byly burritu podobnější. Obecně se však má za to, že takto plněné tortilly měly blíže spíše k tacos.

Doba vzniku a původ „moderního“ burrita obecně jsou nicméně neznámé, což je v celkovém kontextu negativně ovlivněno také jeho velkou podobností s tacos a zjevnými záměnami jejich pojmenování, které jsou patrné i dnes. Svým způsobem se totiž liší jen ve způsobu „zabalení“ tortilly. Jeden z historických zdrojů dokonce uvádí, že burrito byl původně název používaný pro tacos ve státě Guanajuato.

Balení tortilly

Lidových historek o vzniku a pojmenování nicméně existuje hned několik, přičemž ta nejznámější je o stánkaři s oslem. Ta vypráví, že muž jménem Juan Mendéz během Mexické revoluce v letech 1910 až 1921 prodával na ulici ve městě Bella Vista tacos. Trápili ho ovšem dva problémy. Jedním byl transport a druhým bylo udržení teploty jídla. Údajně se proto rozhodl balit tacos do podoby válečku a převážet je zabalené v utěrce na místo prodeje na oslíkovi. Lidé prý začali říkat těmto tacos od tohoto prodejce „comida del burrito“, tedy česky „jídlo oslíka“. S rostoucí popularitou pokrmu došlo na rozšíření této úpravy tacos a zkrácení názvu na burrito.




Další verze o vzniku, se kterou se lze setkat, popisuje příběh jiného pouličního prodejce, tentokráte z města Ciudad Juárez, který prodával takto balené tortilly s náplní chudým dětem před jejich školou. Tyto děti měl údajně nazývat svými „hlupáčky, respektive „oslíky“, neboli „burritos“ (ve španělštině se termín osel, tedy burro, užívá stejně jako v češtině, kdy se hlupák může nazvat oslem). Toto jeho pojmenování dětí se pak mělo přenést na jím nezvykle balené tacos.

Oslík

Vznik pojmenování

I když existuje hned několik příběhů o samotném vzniku burrita a jeho pojmenování, „oficiální“ verze o názvu žádný z nich nebere v potaz. Toto jídlo se prý nazývá burrito (oslík) z toho důvodu, že stejně jako je osel schopen přenášet nejrůznější náklad ve velkém množství, tak stejně tak je tortilla v případě tohoto jídla schopna pojmout velké množství nejrůznějších surovin.