Nutriční a výživové hodnoty avokáda

Sdílejte:

Jedná se o značně zdravé ovoce s příznivým vlivem na organismus, které mimo jiné snižuje i hladinu cholesterolu v krvi. Je bohaté na celou řadu vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných tuků. Namátkou zmiňme vitamíny skupiny B, vitamín C, K a E, draslík, hořčík, linolovou, olejovou a palmitovou kyselinu a karotenoidy zeaxanthin a lutein.

Nutriční a výživové hodnoty avokáda

Nutriční a výživové hodnoty avokáda | Obrázek: unsplash/Noah Buscher

Výživové hodnoty se mohou mírně lišit v závislosti na konkrétním kultivaru a pakliže se budeme bavit o obsahu látek v jednom kusu, pak pochopitelně také na jeho hmotnosti. V tomto kontextu tedy uvádíme tabulku s nutričními hodnotami, které odpovídají jednomu průměrnému kusu, který běžně koupíte v obchodě, respektive dužině, kterou z něho získáte, což by mělo odpovídat zhruba 230 gramům.


Související články

Článek avokádo – zelené zlato z Mexika ve vaší kuchyniAvokádo – Zelené zlato z Mexika ve vaší kuchyni

 

Článek jak ho uchovávatJak ho uchovávat

 

Článek jak poznat zralé avokádoJak poznat zralé avokádo

 





Výživové hodnoty ve 230 gramech avokádové dužiny

Sacharidy

Množství

DDD %

Sacharidy celkem

19,6 g

7 %

Vláknina

15,4 g

55 %

Cukry

1,5 g

Čisté sacharidy

2,7 g

Tuky

Množství

DDD %

Tuky celkem

33,7 g

43 %

Nasycené mastné kyseliny

4,9 g

24 %

Kyselina palmitová

4,8 g

Kyselina stearová

0,1 g

Kyselina kaprylová

0,002 g

Mononenasycené mastné kyseliny

22,5 g

Kyselina gadoleová

0,06 g

Kyselina palmitoolejová

1,6 g

Kyselina olejová

20,9 g

Polynenasycené mastné kyseliny

4,2 g

Kyselina linolová

3,9 g

Kyselina alfa-linolenová

0,3 g

Bílkoviny

Množství

DDD %

Bílkoviny celkem

4,6 g

9 %

Vitamíny

Množství

DDD %

Vitamín A

16,1 mcg

2 %

Alfa karoten

55,2 mcg

Beta karoten

142,6 mcg

Kryptoxantin

64,4 mcg

Lutein a zeaxanthin

623,3 mcg

Vitamín B1 – Thiamin

0,15 mg

13 %

Vitamín B2 – Riboflavin

0,3 mg

23 %

Vitamín B3 – Niacin

4 mg

25 %

Vitamín B6

0,6 mg

35 %

Vitamín B9 – Folát / Kyselina listová

186 mcg

47 %

Vitamín C – Kyselina askorbová

23 mg

26 %

Vitamin E

4,8 mg

32 %

Vitamin K

48 mcg

40 %

Cholin

33 mg

6 %

Minerály

Množství

DDD %

Vápník

27,6 mg

2 %

Měď

0,44 mg

49 %

Železo

1,27 mg

7 %

Hořčík

66,7 mg

16 %

Fosfor

119,6 mg

10 %

Draslík

1115,5 mg

24 %

Selen

0,92 mcg

2 %

Sodík

16,1 mg

1 %

Zinek

1,47 mg

13 %




Na co si dát pozor

Avokádo obsahuje pro zvířata jedovatý persin

Avokádo obsahuje takzvaný persin, což je toxin na bázi mastných kyselin. Navzdory tomu, že se obecně nejedná o pro lidi nebezpečnou látku, u některých jedinců může vyvolat alergickou reakci. Je to ale poměrně vzácné.

V avokádu se nachází pro zvířata jedovatý persin

V avokádu se nachází pro zvířata jedovatý persin | Obrázek: pixabay/BRRT

Persin je však jedovatý pro mnoho druhů zvířat, zvláště pak pro ptáky, kteří ve většině případů v rozmezí 12 až 24 hodin po konzumaci uhynou. Toxický je i pro psy, kočky, koně, králíky, kozy a mnoho dalších domestikovaných zvířat.

Je proto na místě zvířatům avokádo vůbec nepodávat, a pokud pěstujete hruškovec přelahodný doma, zabraňte zvířatům v přístupu k němu, protože persin obsahují například i listy, které by mohlo mnoho zvířat začít okusovat.

Nebezpečnost avokáda pro lidi

Za normálních okolností je avokádo pro člověka zcela bezpečné, avšak existují minimálně dva případy, kdy je nanejvýš vhodné se jeho konzumaci vyhnout.

Alergie na latex

Tím prvním je již potvrzená alergie na latex. V některém ovoci, zelenině a ořeších se nacházejí proteiny, které jsou svou strukturou velmi podobné proteinům obsaženým v latexu a právě ty jsou zdrojem alergické reakce.

Jedná se o takzvanou zkříženou reakci, a to konkrétně o takzvaný latexo-ovocný syndrom. Jedním z druhů ovoce, které tuto reakci mohou vyvolat, je právě avokádo, ale mohou to být například také banány, rajčata, brambory, ananas nebo meloun.

Užívání léků na ředění krve

Druhým případem je pak užívání léku Warfarin, který snižuje srážlivost krve (takzvaně ředí krev) a je u nás k tomuto účelu velmi často předepisován, a to například pacientům, kteří prodělali nějaký druh operace.

U avokáda bylo zjištěno, že účinnost Warfarinu snižuje a představuje tak v těchto případech riziko vzniku krevní sraženiny, což může mít velmi závažné následky. Zcela rozhodně by tedy člověk při užívání tohoto léku neměl avokádo konzumovat, nebo by se o tom měl přinejmenším poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Kultivary avokáda

Existuje přes pět set nejrůznějších kultivarů

Existuje přes pět set nejrůznějších kultivarů | Obrázek: pexels/ROMAN ODINTSOV

Avokádo, respektive hruškovec přelahodný patří mezi jednodomé rostliny a poměrně zajímavé na něm je to, že jednotlivé kultivary řadíme do jedné ze dvou skupin, podle toho v jakou denní dobu mají samčí a samičí květy tendenci se otevírat.

U typu A dochází k otevírání samičích květů brzo ráno prvního dne a jejich zavření koncem rána téhož dne. Samčí květy se pak otevřou druhý den odpoledne. U typu B se první den odpoledne otevřou samičí květy, které se večer zavřou. Druhý den ráno dojde k otevření samčích květů.

Nejrozšířenější kultivary patřící do skupiny A:

  • Choquette
  • Gwen
  • Hass
  • Lamb Hass
  • Lula
  • Maluma
  • Pinkerton
  • Reed

Nejrozšířenější kultivary patřící do skupiny B:

  • Bacon
  • Brogden
  • Ettinger
  • Fuerte
  • Monroe
  • Sharwil
  • Sir Prize
  • Walter Hole
  • Zutano

Mohou domácí mazlíčci guacamole?

Pakliže se bavíme o domácích mazlíčcích, myslíme tím především psy a kočky, ale to samé platí víceméně například i pro papoušky. Nicméně nyní se vraťme k odpovědi na danou otázku. Odpověď je jednoduchá a zní ne!

Nejde jen o to, že pro ně nemá guacamole žádný valný výživový přínos, ale také je pro ně jedovaté a nebezpečné. Důvodů je hned několik a mohli bychom začít například tím, že by psi a kočky vůbec neměli jíst cibuli či česnek. Tyto a všechny ostatní ingredience můžeme ovšem klidně přeskočit, protože tu máme avokádo a v něm již výše zmíněný persin.

Sdílejte: