Jak avokádo uchovávat – Skladování, hnědnutí, zrání

Sdílejte:

Skladování

Kde avokádo uchovávat?

Za normálních okolností ho nechte normálně venku v místnosti v pokojové teplotě, stejně jako to děláte s jinými druhy ovoce, jako jsou banány, jablka nebo pomeranče. Pokud navíc ještě není zralé, tak vydrží poměrně dlouho a alespoň ho budete mít na očích a zavčas si všimnete, že dozrálo a nezkazí se vám.

Jak avokádo uchovávat

Jak avokádo uchovávat | Obrázek: pexels/Lisa Fotios

Může být v lednici?

Ano, může a prodloužíte tím jeho životnost, nicméně do lednice dávejte jen dostatečně zralé kusy, které jsou již vhodné ke konzumaci. Ty nezralé mohou i v pokojové teplotě dozrávat déle než týden a v lednici byste se jejich dozrání nemuseli dočkat.




Lze avokádo nechat zamrazit?

Jistě, u tohoto ovoce to možné je, i když čerstvé je samozřejmě vždy lepší. Nemrazte ho ovšem v celku, ale zbavte ho slupky a pecky a do mrazničky vložte pouze dužinu.

V jaké podobě ji budete uchovávat, je čistě na vás. Můžete zamrazit celé půlky, plátky, kostky nebo již rozmačkaný dip na přípravu guacamole. Takto v mrazničce vydrží až půl roku, ale doporučujeme nenechávat ho tam déle než 3 až 4 měsíce.

Hnědnutí

Proč avokádo po rozkrojení zhnědne?

Důvodem je přítomnost enzymu polyfenoloxidáza v dužině. Ten při kontaktu se vzduchem začne oxidovat a způsobuje hnědnutí. Něco podobného ostatně můžeme pozorovat také u jablek. Z chuťového, výživového ani zdravotního hlediska nemá toto hnědnutí naprosto žádný negativní vliv, ale nevypadá to dobře a vizuálně to odrazuje od konzumace.

Jak tomuto hnědnutí zabránit?

Je to velmi jednoduché. Stačí exponovanou část dužiny, která je v kontaktu se vzduchem potřít, pokapat, postříkat nebo jinak pokrýt kyselou tekutinou. V tomto případě by to měla být ideálně čerstvá limetková, nebo citrónová šťáva.

Hnědnutí zabráníte ošetřením citrusovou šťávou

Hnědnutí zabráníte ošetřením citrusovou šťávou | Obrázek: unsplash/Raquel Baires

Takto ošetřené ovoce následně natěsno zabalte do potravinové fólie, aby se šťáva držela na místě. Existuje ale také řada jiných triků, které lze použít. Samotné guacamole je pak například možné lžící zarovnat v míse a opatrně ho zalít menším množstvím vody.

Na jak dlouho takové ošetření zabrání hnědnutí?

To může být dosti odlišné, ale velmi obecně se dá konstatovat, že v lednici by takto ošetřené avokádo mělo vydržet přinejmenším do druhého dne.

Je pravda, že hnědnutí zabrání ponechání pecky v dužině?

Ano i ne. Pecka ochrání tu část dužiny, kterou kryje, nikoliv však tu, která je při půlení avokáda odhalena.


Související články

Článek avokádo – zelené zlato z Mexika ve vaší kuchyniAvokádo – Zelené zlato z Mexika ve vaší kuchyni

 

Článek jak poznat zralé avokádoJak poznat zralé avokádo

 

Článek nutriční a výživové hodnotyNutriční a výživové hodnoty

 


Zrání

Jakým způsobem zjistím, že je avokádo správně zralé?

To je velmi důležitá otázka, protože správná zralost je pro požitek z konzumace avokáda naprosto zásadní. Ve zkratce můžeme říci, že zralost lze velmi dobře odhalit zrakem a hmatem a v ideálním případě jejich kombinací.




Lze nějak urychlit zrání?

Ano, je to možné. Základem je vložit ho do papírového pytlíku (klidně ho můžete dát také do plně uzavíratelné papírové krabice). Pokud pak chcete zrání urychlit dvojnásobně, vložte ho do sáčku či krabice společně s jablky či banány.

A zraje avokádo rychleji ve vyšších teplotách?

Pakliže hovoříme o přirozeně vyšších teplotách, pak ano, zraje rychleji. Tím je ale myšleno, když je léto a ve stínu je 30 °C. Jakákoliv snaha o „umělé“ zahřívání avokáda v troubě, v mikrovlnce nebo kdekoliv jinde je kontraproduktivní a avokádo pak mnohdy můžete rovnou vyhodit.

Přirozeně vysoké teploty urychlují zrání

Přirozeně vysoké teploty urychlují zrání | Obrázek: studio unsplash/Jarosław Kwoczała

Nedávejte ho za tímto účelem ani na přímé slunce, ničemu tím nepomůžete. Právě naopak, většinou pak nechutná dobře.

Lze naopak nějakým způsobem zrání avokáda oddálit?

I to je možné. Vložte ho jednoduše do lednice. Zcela nezralé avokádo ale v lednici nikdy dost dobře nedozraje.

Existují dvě možnosti:

  • První možností je nechat nezralé avokádo dozrát při pokojové teplotě a až poté ho vložit do lednice, kde následně spolehlivě vydrží ještě několik dní.
  • Druhou možností je vložit ho rovnou do lednice, poté ho za nějakou dobu vytáhnout a nechat ho dozrát při pokojové teplotě.

Doporučujeme vám však využívat spíše první možnost, protože ta druhá je z hlediska načasování velmi ošidná.

Sdílejte: