Jak poznat zralé avokádo

Jak poznat zralé avokádoU avokáda, stejně jako u mnoha dalších druhů ovoce platí, že pokud je nedozrálé, nebo naopak přezrálé, je prakticky nepoživatelné. S avokádem je ovšem ta potíž, že se jedná o exotické ovoce, které se na stolech v českých domácnostech vyskytuje poměrně zřídka a tudíž je schopnost našinců rozpoznat ten správně vyzrálý kus obecně malá. Na následujících řádcích se tedy společně podíváme na to, jak poznat správně vyzrálé a kvalitní avokádo.

Vše začíná již v obchodě

Zkontrolovat kvalitu avokáda je nutné již v obchodě, protože doma už může být pozdě. Je pochopitelně možné v obchodě koupit ještě nedozrálé kusy a ty následně nechat dozrát až doma, ale je potřeba s tím počítat, neboť s nedozrálými kusy není možné ihned pracovat v kuchyni.

Kontrola zralosti hmatem

Jednou z možností je avokádo ohmatat/pomačkat a zkontrolovat jeho měkkost a pružnost. Jestliže je tvrdé, je nedozrálé. V případě, že je jakoby kašovitě měkké, je přezrálé a prakticky zkažené. Správně zralý kus je lehce měkký a pružný. Plod ohmatávejte s citem a jemně, nikoliv silou, není to kokosový ořech. Ke správnému posouzení zralosti plodu touto metodou je ale nutné mít trochu zkušeností a ne každý musí mít hned dobrý odhad na to, co už je, nebo naopak už není ideální měkkost.


Kontrola zralosti pohledem

Pohledem již zralost avokáda může posoudit prakticky každý. Z hlediska vzhledu existuje dokonce několik ukazatelů, které nám napoví, v jakém stavu je kus, který právě držíme v ruce.

Tmavé skvrny na slupce

Avokádo HassTento ukazatel lze použít pouze u zelených avokád, protože u těch černých žádné tmavé skvrny pochopitelně neuvidíte. Mimochodem, pokud plánujeme připravit guacamole, zkuste v obchodě sehnat právě onu černou odrůdu, a to konkrétně kultivar Hass (na obrázku společně s limetkami), který je pro tento pokrm zcela nejideálnější. Poznámka: Další rady jak na správné guacamole naleznete v sekci Tipy pro přípravu na těchto webových stránkách. Nicméně zpět k tmavým skvrnám. Jestliže má na sobě plod tmavé skvrny, s největší pravděpodobností je již přezrálý a začal nahnívat. Toto tmavnutí slupky začíná nejčastěji od konce, kde má/mělo avokádo stopku. Tmavé skvrny mohou být též výsledkem přílišného mačkaní při kontrole jeho zralosti někým před vámi a ani takový kus nedoporučuji kupovat.

Ideální barva plodu pod stopkou

Barva pod stopkouV místech, kde plod avokáda visel za stopku na stromě, zůstává zpravidla kousek stopky (něco podobného jako vidíme třeba u pomerančů) a ten je velice spolehlivým ukazatelem zralosti avokáda. Pokud tento zbytek stopky nelze odloupnout, nebo jen stěží, je kus nedozrálý. Jestliže odloupnout jde, ale dužina pod ním má nahnědlé nebo snad již zcela hnědé zabarvení, je avokádo přezrálé a začalo zahnívat. U dobře vyzrálého kusu musí jít pozůstatek stopky poměrně dobře odloupnout a dužina pod ním má mít zelenou, zelenožlutou či nažloutlo barvu.

Našedlá slupka

Dalším signálem naznačujícím, že není s tímto ovocem něco v pořádku, je našedlost jeho slupky. Ta sice neznačí, že by bylo avokádo zkažené, nebo něco podobného, ale signalizuje, že byl plod skladován v podmínkách, kdy docházelo opakovaně ke střídání chladného a teplého prostředí, což je pro jeho kvalitu jako takovou naprosto zničující. Rozhodně tedy neberte plody s našedlou slupkou.

Před tím, než ho sníme

Je poměrně pochopitelné, že si budeme chtít zkontrolovat, zda je avokádo čerstvé i před konzumací a je jedno, zda ho budeme jíst syrové, nebo ho použijeme při vaření. Stále pochopitelně platí vše výše uvedené, ale až doma máme možnost plod rozříznout a zjistit, co se skutečně nachází uvnitř. Co tedy můžeme zkontrolovat?

Barva dužiny

Dužina avokádaNaprosto spolehlivým ukazatelem správné zralosti avokáda je barva dužiny, kterou nakonec budeme konzumovat. Barva se samozřejmě může trochu lišit podle jednotlivých kultivarů, ale vždy je více či méně žlutá. Rozsah barevnosti může být od žlutobílé, přes žlutozelenou a po sytě žlutou. V případě, že je dužina zelená, je ovoce nezralé. Je li naopak nahnědlé, nebo dokonce vyloženě hnědé, rovnou ho vyhoďte, protože je přezrálé a zkažené.

Konzistence

Konzistence má být máslová. Když plod rozříznete, vezmete si jednu půlku, zaboříte lžící mezi slupku a dužinu plodu a objedete s ní ovoce dokola, mělo by lehce dojít k oddělení dužiny. Jak by to mělo vypadat, můžete shlédnout hned na prvním videu umístěném na tomto webu v sekci Videa. Jestliže to jde ztěžka, plod není dobře vyzrálý.

Chuť

Poslední možností, jak zkontrolovat ideální zralost avokáda pro jeho konzumaci je jednoduše jeho ochutnání. Je li chuť hořká, máte nezralý kus. Dobře vyzrálý plod chutná po oříšcích.

Vyčerpávající informace o avokádu naleznete v článku Avokádo – vše o něm a jeho použití v kuchyni na webu Smoothierecepty.cz. Obsah se zabývá nutričními hodnotami, přínosy pro zdraví, zpracováním, rozpoznáváním zralosti, jednotlivými odrůdami a v neposlední řadě zde naleznete i několik velmi povedených receptů na předkrmy, polévky, dezerty a hlavní jídla.