Výběr správných surovin na guacamole

Sdílejte:

Dnes je již poměrně známým faktem, že v případě jakéhokoliv vaření nejde o prosté použití daných surovin, ale o to, aby dané suroviny byly určitého typu a kvality. To samé platí i pro guacamole.

Výběr správných surovin na guacamole

Výběr správných surovin na guacamole | Obrázek: unsplash/Tessa Rampersad

Správného výsledku nedosáhnete s jakýmkoliv avokádem, jakoukoliv cibulí či jakýmkoliv rajčetem. Potřeba jsou konkrétní specifické druhy, díky kterým dosáhnete dokonalosti. Zde je krátký průvodce surovinami na správné originální guacamole.


Související články

Článek guacamole – skvělý mexický dip z avokádaGuacamole – Skvělý mexický dip z avokáda

 

Článek nejčastější chyby při přípravěNejčastější chyby při přípravě

 

Článek jak poznat zkažené guacamoleJak poznat zkažené guacamole

 


Avokádo

Na světě dnes existuje přes 500 odrůd avokád. Nevhodný typ vždy zcela bezpečně zkazí celý pokrm a proto je nutné použít vhodnou odrůdu, která vytvoří krémovou konzistenci.

Zcela nejlepší ze všech je v tomto případě odrůda Hass. Ta je naprosto nepřekonatelná. Jako druhá a třetí volba mohou posloužit kultivary Brogdon a Fuerte. Žádné jiné typy nepoužívejte.




Rajče

Běžná rajčata nejsou příliš vhodná, protože jsou relativně hodně vodnatá. Za zcela nejlepší jsou považována rajčata odrůdy Roma, kterým se také někdy říká italská rajčata či italská švestková rajčata.

Cibule

Pro svou výraznou štiplavou chuť i vůni se běžné žluté a červené cibule pro přípravu guacamole nedoporučují. Za ideální se považují sladké kultivary bílé cibule, mezi které patří například Vidalia, Walla Walla nebo Maui.

Chilli papričky

Chilli papričky Serrano jsou zcela nejlepší volbou

Chilli papričky Serrano jsou zcela nejlepší volbou | Obrázek: pexels/Anna Nekrashevich

Chilli papriček existuje přes neuvěřitelných 50 tisíc druhů a jen dva druhy jsou v případě tohoto jídla považovány za vhodné. Číslem jedna jsou chilli papričky Serrano (více pálivé), které lze nahradit chilli papričkami Jalapeño (méně pálivé).




Koriandr

V tomto případě je pouze důležité, aby byly koriandr čerstvý, svěží a voňavý.

Česnek

U česneku je důležité, aby byl silný a měl plnou komplexní chuť.

Limeta

Šťáva z limety musí být čerstvě vymačkaná.

Sůl

Sůl by měla být v ideálním případě mořská, ale lze ji dobře nahradit růžovou himalájskou solí.

A co guacamole z obchodu?

Ve Spojených státech amerických je toto jídlo natolik oblíbené, že ho zcela běžně najdete v regálech obchodů v průmyslově zpracované podobě od mnoha nejrůznějších výrobců.

U nás sice tolik oblíbené není, ale také se u nás v supermarketech setkáváme s již připraveným avokádovým dipem, který je zabalený zpravidla v plastových krabičkách. A nyní je nutné položit si jednu otázku. Je to dobrá volba? Ano i ne, ale spíše ne!

Kupovat avokádový dip v obchodě nedává smysl

Kupovat avokádový dip v obchodě nedává smysl | Obrázek: pixabay/Tumisu

Obecně platí, že průmyslově zpracované potraviny nejsou moc kvalitní. To sice nezbytně nutně neznamená, že s nimi musí být něco špatně z hlediska kvality a výživového hlediska (i když i v tom může být problém), ale chuťově bývají v drtivé většině případů přinejlepším průměrné.

Když k tomu přidáme fakt, že nemáte absolutně žádnou kontrolu nad kvalitou a poměrem množství použitých surovin a způsobem zpracování, není to něco o co by člověk měl stát. Rozhodně pak nesmíme opomenout ani fakt, že takovéto jídlo zkrátka a jednoduše není čerstvé.

Když vezmeme v úvahu jak snadné a časově nenáročné je guacamole připravit, potom je skutečně jediným důvodem pro jeho koupi v obchodě skutečně jen absolutní nedostatek času v danou chvíli.

Celkově vzato tedy nemůžeme tvrdit, že je na kupovaném výrobku tohoto typu něco a priori špatně, ale ve vašem vlastním kulinářském zájmu vám doporučujeme připravovat si ho doma vlastními silami, nebo navštívit vhodnou restauraci.

Sdílejte: