Dnes si pod pojmem nachos většina lidí představí smažené nebo pečené tortillové chipsy ve tvaru trojúhelníku, kterým se v Mexiku říká totopos. Toho se sice můžeme v obecné rovině držet, ale také je nutné uvést věci na pravou míru. Hlavní ingrediencí jsou skutečně tortillové chipsy, ale ty samy o sobě ještě nachos netvoří. Aby vznikly originální původní nachos, musí se tortillové chipsy polít rozehřátým sýrem čedar (zcela poprvé byl použit sýr Colby cheese, což je americká verze čedaru) a posypat nakrájenými nakládanými papričkami jalapeño. Jak jsme již ale zmínili, tímto termínem se dnes označují jak samotné tortillové chipsy, tak jídla kdy se tortillové chipsy servírují s nějakou další ingrediencí, nebo pokrmem. Mezi ty nejčastější v tomto směru patří sýry, chilli papričky, fazole, koriandr, papriky, cibule, olivy, rajčata, saláty, nakládaná zelenina, zakysaná smetana, salsy, guacamole a mleté maso.
My se v tomto článku budeme postupně věnovat informacím a receptům na klasické originální nachos s čedarem a papričkami jalapeño a s ohledem na zaměření těchto stránek také na velmi populární variantu s guacamole. Kromě toho zde ale naleznete také mnoho dalších cenných informací o tomto pokrmu.
Originální nachos
Jak již bylo zmíněno v úvodu, původní originální nachos tvoří smažené tortillové chipsy polité rozehřátým čedarem a posypané nakrájenými nakládanými papričkami jalapeño. Dnes nachos považujeme za tradiční mexické jídlo, ale jeho historie není ve skutečnosti ani sto let dlouhá. Díky tomu ale víme, jak, kdy a kde přesně tento pokrm vznikl.
Stalo se tak v roce 1940 v mexickém státě Coahuila ve městě Piedras Negras, které leží přímo na hranici se Spojenými státy americkými, na jejichž straně hranice leží město Eagle Pass. V tomto roce do místní restaurace Victory Club přišla pravidelná zákaznice Mamie Finan se svými kamarádkami a poprosila tamního provozního Ignacia Anayu, aby jim přinesl k jídlu něco nového, co ještě nikdy neměly. Ignacio (Ignacio se ve španělštině běžně oslovuje pojmenováním Nacho, podobně jako my v češtině oslovujeme Jany pojmenováním Honza), který tou dobou nebyl kuchař, vešel do kuchyně a v jakémsi záchvatu inspirace rozkrájel tortilly na trojúhelníky a osmažil je. Poté je posypal nastrouhaným sýrem, dal je rychle zapéct, aby se sýr rozpustil a nakonec je ještě posypal nakrájenými nakládanými papričkami jalapeño. Když zatím nepojmenované jídlo Mamie Finan s kamarádkami snědly, zeptaly se Ignacia Anany, jak mají tomu pokrmu říkat. Ten odpověděl, že mu mají říkat třeba Nacho’s Special a rázem bylo jedno z nejpopulárnějších jídel mexické kuchyně na světě.
Recept na originální nachos
Recept na originální nachos je pochopitelně nanejvýš jednoduchý a dal by se srovnat s přípravou chleba s máslem a šunkou, ale přesto ho zde uvádíme, protože přinejmenším množství jednotlivých surovin nemusí být úplně lehké odhadnout.
Jak dlouho to bude trvat: 20 minut
Pro kolik lidí: 6 až 8
Co budete potřebovat
- 350 g tortillových chipsů (mohou být kupované i domácí)
- 450 g nastrouhaného čedaru (můžete samozřejmě použít sýr Colby, pokud ho seženete)
- 1 hrnek na tenké plátky nakrájených nakládaných papriček jalapeño
- 2 až 4 polévkové lžíce nálevu z papriček
Jak postupovat
- Do trouby vložte dva rošty. Ty umístěte do spodní a horní třetiny trouby. Troubu rozehřejte na 200°C.
- Tortillové chipsy rozprostřete v jedné vrstvě na dva plechy a na každý z nich dejte přibližně jednu čajovou lžičku nastrouhaného čedaru a jeden až dva plátky jalapeña. Vše pokapejte přiměřeným množstvím nálevu z papriček a dejte péct do trouby. Jakmile se sýr začne rozpouštět a hnědnout na okrajích, je nachos hotové. Pečení by mělo trvat asi 5 až 7 minut.
- Nachos okamžitě přemístěte z plechů do misek a podávejte.
Nachos s guacamole
Připravit si nachos s guacamole je velmi jednoduché. Stačí si jen samostatně připravit tortillové chipsy a guacamole. Tortillové chipsy můžete upéct buď jen tak bez ničeho nebo podle receptu popsaného výše. Guacamole si pak přichystejte podle některého z našich receptů na guacamole dle vlastních preferencí, přičemž my pochopitelně doporučujeme recept na originální guacamole. Pak jen stačí vše podávat dohromady a klidně můžete přidat i další suroviny, jako například čerstvá rajčata.
Varianty
I když existuje jeden originální a dobře známý recept na nachos, fakticky ho lze připravit na desítky a možná i stovky způsobů. Ingrediencí, které lze použít je nesčetné množství a dokonce se lze setkat i se sladkými úpravami. Bylo by zcela zbytečné na tomto místě zmiňovat nekonečné množství receptů, a to uvádíme přehled nejčastějších ingrediencí, se kterými se můžete při jeho přípravě setkat.
- Fazole – Černé, pinto, smažené
- Chilli papričky – Typicky jalapeño, ale jinak prakticky jakékoliv
- Sýry – Colby, čedar, monterey, pepper jack, provel, mozzarella, cotija, oaxaca, švýcarský
- Maso – Mleté, steaky a uzeniny (hovězí, kuřecí, carne asada, slanina, šunka, chorizo)
- Chile con queso nebo chili con carne
- Kyselé okurky
- Olivy
- Pico de gallo
- Cibule
- Salsa
- Zakysaná smetana
- Koriandr
- Pažitka
- Avokádo
- Rajčata
- Jarní cibulka
- Guacamole
- Hlávkový salát
- Limetka
- Česnek
- Tvaroh