Guacamole je označení pro dnes již tradiční a po celém světě známý pokrm mexické kuchyně, jehož základní ingrediencí je avokádo. Fakticky se jedná o pomazánku, která byla připravována již samotnými Aztéky. Ačkoliv je v dnešní době guacamole vnímáno výhradně jako jídlo typické pro Mexiko, tak prakticky totožné pokrmy najdeme též v klasické kuchyni Guatemaly či Venezuely (zde je nazýváno Guasacaca).
Jak již bylo řečeno, základem této pomazánky je avokádo, které pochopitelně figuruje ve všech receptech na tento pokrm. Nedá se však říci, že by existoval jeden jediný pravý recept na guacamole, neboť existuje celá řada receptur pocházejících z různých koutů Mexika. Kromě avokáda jsou nejpoužívanějšími surovinami mořská sůl, limetková nebo citronová šťáva, chilli a rajčata. Dalšími často přidávanými ingrediencemi jsou česnek, koriandr, cibule, jogurt, pepř, papričky jalapeños či smetana. Díky velké oblibě mexické kuchyně nejen ve Spojených státech amerických, ale prakticky na celém světě však existuje nespočet upravených variant s použitím ingrediencí, které mají s „klasickou“ verzí jen málo společného.
Původ názvu guacamole
Název pochází z jednoho z dialektů aztéckého jazyka, takzvaného Nahuatl, ve kterém bylo toto jídlo nazváno āhuacamolli, což v doslovném překladu znamená „avokádová omáčka“. Zápis je dnes sice ve všech jazycích stejný, je však třeba brát v úvahu různou výslovnost. Například v mexické španělštině vyslovujeme [wakaˈmole], zatímco v angličtině používané v USA [ɡwɑːkəˈmoʊliː]. S jinou výslovností se pak můžeme setkat v britské angličtině, guatemalské španělštině a tak dále.
Podobné pokrmy
Guasacaca
Pochází z Venezuely a existuje ve dvou verzích. Guasacaca je svou konzistencí v porovnání s guacamole buď hladší, nebo naopak obsahuje více kousků. Obecně je však kyselejší, což je dáno mimo jiné i přidáváním octa. Jsou s ní potírány/polévány grilované pokrmy, empanady, arepy a další jídla.
Mantequilla de pobre
Pokud bychom přeložili název tohoto jídla do češtiny, znamenalo by to „máslo chudého muže“, což může být částečně zavádějící, protože s máslem nemá nic společného a jeho ingrediencí není ani žádný mléčný produkt. Základními surovinami jsou avokádo, rajčata, olej a šťáva z citronu, či limetky.