Jak poznat zralé avokádo

Sdílejte:

Na následujících řádcích se společně detailně podíváme na to, jak poznat zralé avokádo, což je naprosto stěžejní pro to, abychom si toto ovoce mohli vůbec oblíbit.

Jak poznat zralé avokádo

Jak poznat zralé avokádo | Obrázek: pexels/Any Lane

Stejně jako u mnoha dalších druhů ovoce platí, že pokud je nedozrálé, nebo naopak přezrálé, je prakticky nepoživatelné. S avokádem je ovšem ta potíž, že se jedná o exotické ovoce, které se na stolech v českých domácnostech vyskytuje poměrně zřídka a tudíž je schopnost našinců rozpoznat ten správně vyzrálý kus obecně malá.


Související články

Článek avokádo – zelené zlato z Mexika ve vaší kuchyniAvokádo – Zelené zlato z Mexika ve vaší kuchyni

 

Článek jak ho uchovávatJak ho uchovávat

 

Článek nutriční a výživové hodnotyNutriční a výživové hodnoty

 


Vše začíná již v obchodě

Zkontrolovat kvalitu je nutné již v obchodě, protože doma už může být pozdě. Je pochopitelně možné v obchodě koupit ještě nedozrálé kusy a ty následně nechat dozrát až doma, ale je potřeba s tím počítat, neboť s nedozrálými plody není možné ihned pracovat v kuchyni.




Jak poznat zralé avokádo pohmatem

Jednou z možností je avokádo ohmatat, respektive jemně pomačkat a zkontrolovat jeho měkkost a pružnost. Jestliže je tvrdé, je nedozrálé. V případě, že je jakoby kašovitě měkké, je přezrálé a prakticky zkažené.

Správně zralý kus je lehce měkký a pružný. Plod ohmatávejte s citem a jemně, nikoli silou, není to kokosový ořech. Ke správnému posouzení zralosti plodu touto metodou je ale nutné mít trochu zkušeností a ne každý musí mít hned dobrý odhad na to, co už je, nebo naopak už není ideální měkkost.

Jak poznat zralé avokádo pohledem

Pohledem již zralost může posoudit prakticky každý. Z hlediska vzhledu existuje dokonce několik ukazatelů, které nám napoví, v jakém stavu je kus, který právě držíme v ruce.

Tmavé skvrny na slupce

Tento ukazatel lze použít pouze u zelených avokád, protože u těch černých žádné tmavé skvrny pochopitelně neuvidíte. Mimochodem, pokud plánujeme připravit guacamole, zkuste v obchodě sehnat právě onu černou odrůdu, a to konkrétně kultivar Hass, který je pro tento pokrm zcela nejideálnější.

Jestliže má na sobě plod tmavé skvrny, s největší pravděpodobností je již přezrálý a začal nahnívat. Toto tmavnutí slupky začíná nejčastěji od konce, kde má, respektive měl daný kus stopku.

Tmavé skvrny mohou být též výsledkem přílišného mačkání při kontrole jeho zralosti někým před vámi a ani takový kus nedoporučujeme kupovat.

Ideální barva plodu pod stopkou

V místech, kde plod visel za stopku na stromě, zůstává zpravidla kousek stopky (něco podobného jako vidíme třeba u pomerančů), který nám velice spolehlivě odhalí jak poznat zralé avokádo .

  • Pokud tento zbytek stopky nelze odloupnout, nebo to jde jen stěží, je kus nedozrálý.
  • Jestliže odloupnout jde, ale dužina pod ním má nahnědlé nebo snad již zcela hnědé zabarvení, je avokádo přezrálé a začalo zahnívat.
  • U dobře vyzrálého kusu musí jít pozůstatek stopky poměrně dobře odloupnout a dužina pod ním má mít zelenou, zelenožlutou či nažloutlou barvu.

Našedlá slupka

Našedlá slupka není dobrým znamením

Našedlá slupka není dobrým znamením | Obrázek: pixabay/Peggychoucair

Dalším signálem naznačujícím, že není s tímto ovocem něco v pořádku, je našedlost jeho slupky. Ta sice neznačí, že by bylo avokádo zkažené, nebo něco podobného, ale signalizuje, že byl plod skladován v podmínkách, kdy docházelo opakovaně ke střídání chladného a teplého prostředí, což je pro jeho kvalitu jako takovou naprosto zničující. Rozhodně tedy neberte plody s našedlou slupkou.




Jak poznat zralé avokádo před konzumací

Je poměrně pochopitelné, že si budeme chtít zkontrolovat, zda je avokádo čerstvé i před konzumací a je jedno, zda ho budeme jíst syrové, nebo ho použijeme při vaření.

Stále pochopitelně platí vše výše uvedené, ale až doma máme možnost plod rozříznout a zjistit, co se skutečně nachází uvnitř. Co tedy můžeme zkontrolovat?

Barva dužiny

Naprosto spolehlivým ukazatelem správné zralosti je barva dužiny, kterou nakonec budeme konzumovat. Barva se samozřejmě může trochu lišit podle jednotlivých kultivarů, ale vždy je více či méně žlutá.

Rozsah barevnosti může být od žlutobílé, přes žlutozelenou až po sytě žlutou. V případě, že je dužina zelená, je ovoce nezralé. Je-li naopak nahnědlé, nebo dokonce vyloženě hnědé, rovnou ho vyhoďte, protože je přezrálé a zkažené.

Konzistence

Konzistence má být máslová. Když plod rozříznete, vezmete si jednu půlku, zaboříte lžící mezi slupku a dužinu plodu a objedete s ní ovoce dokola, mělo by lehce dojít k oddělení dužiny. Jestliže to jde ztěžka, plod není dobře vyzrálý.

K oddělení dužiny by mělo dojít lehce

K oddělení dužiny by mělo dojít lehce | Obrázek: unsplash/Louis Hansel

Chuť

Poslední možností, jak poznat zralé avokádo je ho jednoduše ochutnat. Je-li chuť hořká, máte nezralý kus. Dobře vyzrálý plod chutná po oříšcích.

Sdílejte:

Napsat komentář