Avokádo

AvokádoAvokádo je tropický druh ovoce pocházející z oblasti střední Ameriky. Roste na stromě zvaném hruškovec přelahodný (Persea americana), který je též někdy neodborně nazýván avokádovníkem. Tento strom spadá z hlediska botanického zařazení do stejné čeledi jako skořicovník, vavřín nebo kafrovník, a to mezi vavřínovité (Lauraceae). Někdy se avokádu přezdívá „aligátoří hruška“.

Vzhled avokáda

Vzhled avokáda se může značně lišit v závislosti na tom, o jaký kultivar se jedná. Jeho velikost se pohybuje mezi zhruba 5 až 20 centimetry, přičemž tvar může být kulovitý, vejčitý či hruškovitý. Barva slupky je sytě zelená až černá a dužina má bledě žlutou až bledě zelenou barvu. Uvnitř plodu je vždy jedná velká pecka tvaru koule o průměru až 5 centimetrů. Váha zralého avokáda se pohybuje mezi 0,1 až 1 kilem.

Avokádo ve stravě a jeho nutriční hodnoty

Jedná se o značně zdravé ovoce s příznivým vlivem na organismus, které mimo jiné snižuje i hladinu cholesterolu v krvi. Je bohaté na celu řadu vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných tuků – namátkou zmiňme vitamíny skupiny B, vitamín C, K a E, draslík, hořčík, linolovou, olejovou a palmitovou kyselinu a karotenoidy zeaxantín a lutein.


Na co si dát pozor!

PersinAvokádo obsahuje takzvaný persin, což je toxin na bázi mastných kyselin. Navzdory tomu, že se obecně nejedná o pro lidi nebezpečnou látku, u některých jedinců může vyvolat alergickou reakci. Je to ale poměrně vzácné. Persin je však jedovatý pro mnoho druhů zvířat, zvláště pak pro ptáky, kteří ve většině případů v rozmezí 12 až 24 hodin po konzumaci uhynou. Toxický je i pro psy, kočky, koně, králíky, kozy a mnoho dalších domestikovaných zvířat. Je proto na místě zvířatům avokádo vůbec nepodávat, a pokud pěstujete hruškovec přelahodný doma, zabraňte zvířatům v přístupu k němu, protože persin obsahují například i listy, které by mohlo mnoho zvířat začít okusovat.

Využití avokáda v kuchyni

Proslavilo se především jako základní ingredience mexické speciality guacamole, kterému je ostatně věnován celý tento web. Své místo si ale avokádo našlo v mnoha kuchyních po celém světě, kam se z oblasti střední Ameriky rozšířilo. Dnes je tak hojně používáno například v Indii, Keni, Ghaně, Vietnamu, Brazílii, Maroku, Ethiopii, Indonésii, Argentině nebo na Filipínách.

Používáno je především ve studené kuchyni, a to při přípravě pomazánek, dipů, salátů, suši, sendvičů, smoothies, milkshaků či zmrzliny. Oblíbené je ovšem například i při přípravě polévek. Je však třeba dbát na to, aby nebylo tepelně zpracováváno příliš dlouho, protože jinak zhořkne.

Kultivary avokáda

Kultivary avokádaAvokádo, respektive hruškovec přelahodný patří mezi jednodomé rostliny a poměrně zajímavé na něm je to, že jednotlivé kultivary řadíme do jedné ze dvou skupin, podle toho v jakou denní dobu mají samčí a samičí květy tendenci se otevírat. U typu A dochází k otvírání samičích květů brzo ráno prvního dne a jejich zavření koncem rána téhož dne. Samčí květy se pak otevřou druhý den odpoledne. U typu B se první den odpoledne otevřou samičí květy, které se večer zavřou. Druhý den ráno dojde k otevření samčích květů.

Kultivary avokáda patřící do skupiny A

Choquette, Gwen, Hass, Lamb Hass, Lula, Maluma, Pinkerton, Reed

Kultivary avokáda patřící do skupiny B

Bacon, Brogden, Ettinger, Fuerte, Monroe, Sharwil, Sir Prize, Walter Hole, Zutano

Video – Jak otevřít avokádo

Další video, kde se naučíte oloupat a vypeckovat avokádo najdete v sekci videa na tomto webu.